Huurdersbelang Zuid

  • Home
  • Meldpunt@StopVerkoop
    • Meldingen 2020
    • Meldingen 2021
  • Barometer Verkoop in Zuid
    • Verkopen in 2020
    • Verkopen in 2021
  • Barometer Verhuur Vrije Sector in Zuid
    • Verhuur in 2021
  • Contact
  • Lidmaatschap en Privacyverklaring
  • Over ons
  • Nieuwsbrieven e.d.
    • 2021
    • 2020
    • 2019

17 maart 2021

HBZ stuurt raadsadres over monitor

Monitor prestatieafspraken laat op zich wachten
In de eind 2019 overeengekomen Prestatieafspraken 2020-2023 tussen gemeente, AFWC (Amsterdamse Federatie Woningcorporaties) en FAH (Federatie Amsterdamse Huurderkoepels) is afgesproken dat er begin 2020 een monitor zou worden ontwikkeld aan de hand waarvan de andere afspraken beoordeeld zouden worden. Het is nu maart 2021 en we horen niets van een monitor, vandaar dit raadsadres, immers, de huurdersvereniging wil helder en transparant op papier zien hoe het gaat met de volkshuisvesting in Amsterdam.

Het raadsadres
Aan de gemeenteraad van Amsterdam
Postbus 202
1000 AE Amsterdam

Raadadres: verzoek om vaart te zetten achter Monitor Prestatieafspraken                                                                Amsterdam, 15 maart 2021

Geachte leden van de gemeenteraad van Amsterdam,
Op 13 december 2020 was het een jaar geleden dat de gemeente, de woningcorporaties en hun huurderskoepels de Prestatieafspraken 2020-2023 ondertekenden. In deze afspraken staat dat partijen met elkaar in het voorjaar van 2020 een monitor zouden gaan ontwikkelen. (Afspraak 29-c.) Inmiddels komt het voorjaar van 2021 in zicht en een monitor is nog in geen velden of wegen te bekennen. Dat noemen wij geen prestatie maar een wanprestatie.

De monitor is keihard nodig want voor ons is het niet goed te doen om bijvoorbeeld de verkoop van sociale huurwoningen bij te houden. Corporaties zetten de woningen waarop ze willen cashen op verschillende plekken in de etalage. Vrijwel dagelijks struinen we naast de websites van corporaties ook funda en de websites van makelaars af om na te gaan welke woningen er in Zuid te koop staan.
Zou er een relatie bestaan tussen het uitblijven van de monitor en deze verkooptactiek? Is het de bedoeling dat u en wij niet doorkrijgen hoe hard de verkoop gaat?

Zonder monitor is voor u en voor ons ook niet goed na te gaan wat er voor de verkochte woningen terugkomt. Wij zien in Stadsdeel Zuid dat niet alleen de commerciële beleggers woningen opkopen en van de kelder tot in de nok verkameren. Ook corporaties werken in hoog tempo mee aan het opdoeken van eengezinswoningen voor huurders met een laag inkomen. Aan de sociale samenhang in onze buurten lijken de corporaties geen boodschap te hebben. Wat ze terugbouwen voor huurders met een laag inkomen zijn kippenhokken, steeds vaker slechts tijdelijk aangeboden. Maar de exacte aantallen kennen we niet. En dat zit ons dwars.

Her en der wordt weliswaar informatie aangeleverd. AFWC komt met Jaarberichten en ook wethouder Ivens doet geregeld een duit in het zakje, bijvoorbeeld met een uitgebreide rapportage over nieuwbouw. Maar deze rapportages zijn niet te kwalificeren als monitor prestatieafspraken. Prestatieafspraken zijn gebaseerd op het volkshuisvestingsbeleid dat de gemeenteraad heeft vastgesteld. Er staat in wat de beleidsambities zijn en met welke activiteiten of prestaties een bijdrage geleverd gaat worden aan de realisatie ervan. Een Monitor Prestatieafspraken maakt inzichtelijk in hoeverre de gemeente, de corporaties en hun huurdersorganisaties met hun activiteiten daadwerkelijk hebben bijgedragen aan het realiseren van de beleidsambities van de gemeenteraad. De monitor is een gezamenlijk meetinstrument.

Voor ons is helder wat de monitor ten minste moet aangeven:
Per corporatie en per stadsdeel de concrete ambities en de concrete prestaties of activiteiten metbetrekking tot:
1. de ontwikkeling en omvang van de woningvoorraad. Hoeveel is er verkocht, gesloopt,geliberaliseerd en wat is daarvoor teruggekomen (nieuwbouw)?
2. de betaalbaarheid (huurhoogte/huurverhogingen/huurverlagingen);
3. duurzaamheid: hoeveel woningen met welk energielabel, hoeveel zonnepanelen erbij, hoeveel woningen van gas af;
4. zorg voor kwetsbare groepen;
5. leefbaarheid en veiligheid.

Het kan! Dat laat de gemeente Eindhoven zien: https://www.trudo.nl/files/35947
We verzoeken u om niet langer lijdzaam toe te zien hoe de ondertekenaars van de Prestatieafspraken talmen en treuzelen. We verzoeken u om in een motie zelf aan te geven binnen welke termijn u wilt dat er een monitor ligt waarin, net als in Eindhoven, voor u en voor ons klip en klaar duidelijk wordt met welke activiteiten en prestaties de wethouder, de corporaties en hun huurdersorganisaties bijdragen aan het beleid dat door u is vastgesteld.

Bij voorbaat dank,
Met vriendelijke groet,
Het bestuur van HuurdersBelangZuid

Comments

  1. enny zegt

    17 maart 2021 at 16:52

    Hoog tijd voor inventarisatie verkoop sociale huurwoningen en verhuur tegen gigantische bedragen bij vrijkomen woning.
    Onderhuur en leegstand daargelaten…
    Gemeente: doe er wat aan!
    En hulde voor HBZ!

    Beantwoorden
    • Jan Leegwater zegt

      18 maart 2021 at 10:23

      Helemaal mee eens, Inge!

      Dank voor je reactie en je steun,

      Groet, JanLeegwater

      Beantwoorden
  2. Inge Gerritsen zegt

    18 maart 2021 at 09:25

    Kort èn krachtig: Chapeau! Jullie doen zo goed werk. Het is en blijft hard nodig. Vooral sinds (al geruime tijd) sociale huurwoningen als broodjes over de toonbank vliegen. Ik wens dat het nù serieus en daadkrachtig wordt aangepakt.

    Beantwoorden
    • Jan Leegwater zegt

      18 maart 2021 at 10:27

      We gaan door en blijven eisen dat er een stop op de verkoop komt, Inge.
      Dank voor je steun,

      Groet, Jan Leegwater

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Huurdersbelang Zuid maakt zich sterk voor:

  • de stem van huurders in Amsterdam Zuid
  • behoud van goede betaalbare huurwoningen
  • verbetering van kwaliteit woningen en woongenot
Samen sterk!
Wordt nu lid!

Lees onze nieuwsbrief

Nieuwsoverzicht

HBZ stuurt raadsadres over monitor

HBZ stuurt raadsadres over monitor

Monitor prestatieafspraken laat op zich wachten In de eind 2019 overeengekomen Prestatieafspraken 2020-2023 tussen gemeente, AFWC (Amsterdamse Federatie Woningcorporaties) en FAH (Federatie ... Lees meer

Forse huurkorting wegens loden leidingen Hilwiscomplex

Forse huurkorting wegens loden leidingen Hilwiscomplex

Huurders hebben samen met hun bewonerscommissie een belangrijke rechtszaak gedeeltelijk gewonnen. HuurdersBelangZuid is trots op hen en brengt de felicitaties over: bravo!  Het blijkt dat het de ... Lees meer

Groot tekort ouderenwoningen in Zuid simpel op te lossen

Groot tekort ouderenwoningen in Zuid simpel op te lossen

Elke zaterdag doet de huurdersvereniging mee aan de actie tegen de verkoop van sociale huurwoningen in Zuid. Vaak is dat een begane grond woning die geschikt is voor een oudere, zie de foto: ... Lees meer

Segregatie in een spikkelcomplex

Segregatie in een spikkelcomplex

Prachtige artikelen stonden er pas geleden in het Parool, de Volkskrant en NRC over Massih Hutak, een bewoner van Amsterdam-Noord die een boek schreef over gentrificatie. Het heet 'Je hebt ons niet ... Lees meer

De Alliantie gooit woningen op de vrije huurmarkt.

De Alliantie gooit woningen op de vrije huurmarkt.

In Zuid is de Alliantie kampioen verkoop sociale huurwoningen. Liefst 42 stuks heeft dit vastgoedbedrijf dit jaar tot nu toe (stand 19 oktober) te koop gezet en verkocht. Maar dit is niet eens het ... Lees meer

©2021 Huurdersbelang Zuid

webdesign: halfjuni.nl • webwerk