Huurdersbelang Zuid

  • Home
  • Meldpunt@StopVerkoop
    • Meldingen 2020
    • Meldingen 2021
  • Barometer Verkoop in Zuid
    • Verkopen in 2020
    • Verkopen in 2021
    • Verkopen in 2022
  • Barometer Verhuur Vrije Sector in Zuid
    • Verhuur in 2021
    • Verhuur in 2022
  • Contact
  • Lidmaatschap en Privacyverklaring
  • Over ons
  • Nieuwsbrieven e.d.
    • 2022
    • 2021
    • 2020
    • 2019

18 september 2019

Stopt eindelijk de Verkoop?

Het zijn spannende tijden. In het diepste geheim wordt er onderhandeld door de gemeente met de FAWC (Federatie Amsterdamse Woning Corporaties) en de FAH (Federatie Amsterdamse Huurderkoepels) over de zogeheten prestatieafspraken 2020-2023. Komt er een stop op de verkoop van sociale huurwoningen? Welke nieuwbouwplannen hebben de corpo’s? Een schier oneindige reeks punten ter bespreking: de woonruimteverdeling; het wegvallen van het middensegmenthuuraanbod; de verhuurdersheffing; het onderhoud; de energietransitie; de betaalbaarheid van de huren.

Speerpunt HuurdersBelangZuid
Onze vereniging HBZ en Bewoners Vereniging Olympia (BVO) hebben zich vastgebeten in het behoud van de sociale voorraad in Zuid. Dit jaar zijn door hen twee straatacties gevoerd die veel publiciteit hebben opgeleverd. Een lid van BVO heeft onlangs voor de tweede maal ingesproken bij de Raadscommissie Bouwen en Wonen (zie agendapunt 16 van https://amsterdam.raadsinformatie.nl/vergadering/558719/, haar inspreken is te vinden van 2.50 tot 2.60. Agendapunt 16 ging over het bod van de corporaties. Laurens Ivens komt ook 10 minuten aan het woord.) Op deze website is een meldpunt Verkoop.

Cash Cow

Corporaties willen blijven verkopen
Gemeente en FAH willen ook stoppen met die vermaledijde verkoop, maar de corporaties willen hun cash cow niet kwijt. Alleen door te verkopen kunnen zij bouwen, beweren ze. ‘Gezien onze huidige financiële situatie is verkoop van een deel van onze woningen essentieel om de bouw van 2.500 nieuwe sociale huurwoningen per jaar én de investeringen in kwaliteit te kunnen betalen. Het is belangrijk dat de huidige verkoopmogelijkheid overeind blijft.’ Zie Bod_Amsterdamse_corporaties_tbv_prestatieafspraken 2020-2023. In hun tot 2030 lopende planningen gaan zij uit van een doorgaande verkoop.

Politieke keuze noodzakelijk
Kortom: er dienen politieke keuzes te worden gemaakt. Dat nieuwbouw niet ten koste van oudbouw mag gaan. Vaak behelst die nieuwbouw kleine woningen voor starters in de periferie van de stad in ruil voor oudbouw, daar waar de sociale voorraad al (ver) onder de grens van 45% is.  De keuze dat de grens van minimaal 45% sociale woningen per wijk een harde grens is. Daaronder mag niet worden gesloopt of geliberaliseerd voordat er voor wordt gezorgd dat er sociale woningen voor terug komen. Of door nieuwbouw, of door kopen oudbouw. HBZ wil óók dat de corporaties bouwen. Maar met andere financiering: terugschroeven huurdersheffing, staatsleningen, en zo door.

Brandende vraag
Zullen wethouder Ivens en de FAH de totale stop uit het vuur weten te slepen? HBZ zal er in ieder geval voor blijven strijden.

 

Find this content useful? Share it with your friends!

Comments

  1. S.j.Stolk-Duijs zegt

    7 november 2019 at 15:57

    Wat is nog sociale woningbouw?
    In mijn directe omgeving is geen woningbouwvereniging meer actief volgens mij, alles is verkocht, of wordt verhuurd voor, zoals onder mijn verdieping meer dan 3000 euro per maand, wel gestoffeerd natuurlijk, er wonen nieuwe mensen die zich nooit hebben voorgesteld, en de trap niet schoonmaken, of de kapotte lamp op de trap niet vervangen, ook weet ik niet meer wie de eigenlijke verhuurder is, want het pand is voor de vierde keer doorverkocht.
    Onderwijzers kunnen hier natuurlijk niet meer wonen ook al krijgen ze een dubbel salaris.

    Beantwoorden
    • Jan Leegwater zegt

      7 november 2019 at 17:39

      Beste Mw Stolk,
      Ik zie dat volgens de digitale kaart van de corporaties er nog enig bezit is aan de Deurloostraat, onder andere tegenover uw woning tussen de Dintel- en de Diezestraat.
      Maar veel is het niet. Inderdaad is wat te huur wordt aangeboden krankzinnig duur, niet op te brengen met een gewoon inkomen. Als huurdersvereniging zullen we hiertegen blijven strijden.
      Vriendelijke groet, Jan Leegwater

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Huurdersbelang Zuid maakt zich sterk voor:

  • de stem van huurders in Amsterdam Zuid
  • behoud van goede betaalbare huurwoningen
  • verbetering van kwaliteit woningen en woongenot
Samen sterk!
Word nu lid!

Lees onze nieuwsbrief

In deze tijd de huren verhogen met 100 euro? Bevries de huur onmiddellijk.

Ingezonden brief van Jan Kok. Parool 11 mei 2022. Bij veel huurders viel de aankondiging van een huurverhoging op de mat. Jan Kok begrijpt niet waarom het kabinet vasthoudt aan inkomensafhankelijke huurverhoging in tijden van inflatie en dalende koopkracht. Uitroken van zogenaamd niet-passende huurders Een huurverhoging van 50 of 100 euro: veel huurders schrokken zich […]

Actievergadering Huur Te Duur geslaagd en inspirerend. Amsterdam sluit zich aan bij de landelijke actie Wijweigerendehuurverhoging

Actievergadering Huur Te Duur geslaagd en inspirerend. Amsterdam sluit zich aan bij de landelijke actie Wijweigerendehuurverhoging

Op 20 april waren huurders uit heel Amsterdam aanwezig op een geslaagde actiebijeenkomst van de Huurdersverenigingen Huurdersbelang Zuid, de Pijp en Centrum. Thema: de huur is te duur. Anita Engbers van !WOON trad op als gespreksleider en begon met een kort overzicht van de maatregelen die het mogelijk hebben gemaakt dat de huurprijzen door het […]

Het weigeren van de huurverhoging

Het weigeren van het betalen van de huurverhoging is een actiemiddel om te protesteren tegen de excessieve huurstijging van de afgelopen jaren. Het hangt af van het huurcontract welke weg bewandeld kan worden. Het gereguleerde huurcontract: Een woning bevindt zich in de gereguleerde sector als de aanvangshuurprijs bij de begindatum van het huurcontract beneden de […]

©2022 Huurdersbelang Zuid

webdesign: halfjuni.nl • webwerk