Huurdersbelang Zuid

  • Home
  • Verkoop in Zuid
    • Verkopen in 2020
    • Verkopen in 2021
    • Verkopen in 2022
    • Verkopen in 2023
  • Verkoop in Centrum
    • 2023
  • Verhuur Vrije Sector in Zuid
    • Verhuur in 2021
    • Verhuur in 2022
    • Verhuur in 2023
  • Contact
  • Lidmaatschap en Privacyverklaring
  • Over ons
  • Nieuwsbrieven e.d.
    • 2023
    • 2022
    • 2021
    • 2020
    • 2019

4 mei 2020

Oproep aan de Woningcorporaties tot het niet verhogen van de huur

Aan de Amsterdamse woningcorporaties

Huurdersvereniging Huurders Belang Zuid doet een dringend beroep op de woningcorporaties die in Amsterdam actief zijn om voorlopig de huren niet te verhogen.

Het coronavirus heeft voor een waterscheiding in de tijd gezorgd. De huurverhogingen, toch al boven inflatieniveau, zijn overeengekomen vóór de uitbraak en de er op volgende lockdown. We leven nu in een geheel andere werkelijkheid.

Crisis onafwendbaar
Een economische crisis is onafwendbaar. Het Internationaal Monetair Fonds verwacht dit jaar een krimp van de Nederlandse economie van 7,5 procent, net als de economie in de eurozone. Wat gaat dat niet betekenen voor de zzp-ers, flexwerkers en kleine ondernemers, voor de pensioenen? Hoeveel bedrijven zullen niet failliet gaan of moeten inkrimpen, met alle ontslagen van dien?

Een sociaal en economische aardbeving
De betaalbaarheid van de huren was al een heikel punt vanwege de jarenlange verhogingen bóven de inflatie. September 2019 luidde het Nibud de noodklok. Een kwart van de huurders, 800.000, heeft zulke hoge woonkosten dat er te weinig geld over is om alle andere kosten voor levensonderhoud te kunnen voldoen. De mensen met te hoge woonlasten hebben met name sociale huurwoningen (persbericht Nibud, 13 september 2019).
Door de huidige sociale en economische aardbeving is alles op losse schroeven komen te staan. Alle reden om met de kennis van nu een nieuw beleid uit te stippelen.

Wooncompagnie en Bouwinvest
De Wooncompagnie heeft het voortouw genomen. Deze Noord Hollandse woningcorporatie, met ook woningen in Metropoolregio Amsterdam, heeft de huurverhoging uitgesteld tot 1 oktober. Dan weten we immers meer hoe de corona er op in hakt. Deze woningbouwvereniging geeft de volgende toelichting:
‘We leven in een uiterst onzekere en bijna onwerkelijke tijd. De overheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben grote invloed op het leven van ons allemaal. Zoals u weet, passen wij jaarlijks per 1 juli onze huren aan. Dat vinden we in deze onzekere tijd niet gepast. We stellen de huurverhoging daarom uit tot 1 oktober 2020. Dat doen we na overleg met de Samenwerkende Huurdersorganisaties (SHO). Tot 1 oktober blijft u dus gewoon de ‘oude’ huur betalen. Dat geeft u misschien wat extra lucht.’
Een bericht van vermogensbeheerder Bouwinvest: ‘Daarnaast heeft Bouwinvest besloten om de huurverhoging voor woningen niet per 1 juli aanstaande door te voeren maar voor onbepaalde tijd uit te stellen.’

Motie voor een huurstop in de Eerste Kamer aangenomen
Ook de Eerste Kamer roept op tot een tijdelijk ‘huurstop’, waarmee wordt bedoeld het bevriezen van de huren, oftewel het niet verhogen van de huur. Een motie met die strekking, ingediend door de SP, is 21 april aangenomen. Deze Kamer is gebaseerd op een recentere landelijke verkiezing dan de Tweede Kamer en daarom een betere afspiegeling van wat in het land leeft.

Maatwerk noodzakelijk
Naast de generieke maatregel van een tijdelijke stop op de huurverhoging pleit HBZ voor maatwerk. We denken hierbij aan een veel ruimhartiger Woonlastenakkoord. Voor velen zal een (tijdelijk) niet-doorgaan van de huurverhoging niet voldoende blijken gezien hun inkomensdaling.

Varen op moreel kompas
De huurdersvereniging doet een beroep op het moreel kompas van de corporaties. Is het niet hun sociale taak om juist nu een pas op de plaats te maken? Om niet tegenover maar naast de huurder te gaan staan?
Corporaties, weet wat u te doen staat. Géén huurverhoging per 1 juli,

Hoogachtend

Huurders Belang Zuid

Comments

  1. Cath Lee says

    12 mei 2020 at 09:41

    Goedemorgen,
    Doen jullie ook een beroep op prive verhuurders om de huursverhoging niet door te laten gaan?
    Ik huur van Almade Vastgoed bv (beheer: Fris bv) en mijn huur is nu met 35 euro omhoog gegaan. Ik heb een minimum inkomen en kon al moeilijk rond komen. Mijn sociale huurwoning is volgend jaar geen sociale huurwoning meer met zulke huursverhogingen.

    Beantwoorden
  2. Nelly van Leeuwen says

    24 mei 2020 at 16:44

    Ik ben het daar mee eens.
    Ik vrees dat mijn karig pensioentje niet verhoogd maar wellicht verlaagd wordt. Ook heb ik net geen recht op huursubsidie dus……..

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Huurdersbelang Zuid maakt zich sterk voor:

  • de stem van huurders in Amsterdam Zuid
  • behoud van goede betaalbare huurwoningen
  • verbetering van kwaliteit woningen en woongenot
Samen sterk!
Word nu lid!

Lees onze nieuwsbrief

Bewoners Woestduinstraat voeren actie

Bewoners Woestduinstraat voeren actie

Niet te Koop houdt een kleine winterstop. 7 januari is de volgende flitsactie. Gelukkig komen bewoners ook buiten Niet te Koop flitsacties in actie tegen de verkoop van sociale huurwoningen.     Bewoners in de Woestduinstraat zien steeds vaker huizen te koop staan die voorheen sociaal werden verhuurd. Het is een veel geziene ontwikkeling waar […]

Actie Dokoproer leidt tot onderzoek verkoopbeleid Alliantie

Actie Dokoproer leidt tot onderzoek verkoopbeleid Alliantie

De campagne tegen de voorgenomen verkoop door de Alliantie van 140 sociale huurwoningen uit het Entrepotdok heeft na gesprekken tussen gemeente en corporatie geleid tot de afspraak dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar haar verkoopbeleid. Centrale vraag: houdt de corporatie zich aan ’terughoudendheid’ in haar verkopen in Centrum en Zuid, als overeengekomen in de […]

Wie is de baas: Gemeenteraad of corporatie?

Wie is de baas: Gemeenteraad of corporatie?

In het Parool van 7 november zei wethouder Zita Pels dat ze samen met Lotte Terwel, stadsdeelbestuurder van stadsdeel Centrum, wilde gaan proberen om de Alliantie af te brengen van het plan om de woningen Entrepotdok te verkopen. ‘Ik heb alleen geen stok om mee te slaan,’ aldus Pels, ‘al wil ik wel onderzoeken of […]

©2023 Huurdersbelang Zuid

webdesign: halfjuni.nl • webwerk