Huurdersbelang Zuid

  • Home
  • Meldpunt@StopVerkoop
    • Meldingen 2020
    • Meldingen 2021
  • Barometer Verkoop in Zuid
    • Verkopen in 2020
    • Verkopen in 2021
  • Barometer Verhuur Vrije Sector in Zuid
    • Verhuur in 2021
  • Contact
  • Lidmaatschap en Privacyverklaring
  • Over ons
  • Nieuwsbrieven e.d.
    • 2021
    • 2020
    • 2019

25 juli 2019

Internetconsultatie overheid over de gereguleerde huur

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft plannen ontwikkeld omtrent de gereguleerde huur. De mogelijkheid is in het leven geroepen om via internet te reageren.

Huurder van de regen in de drup
Je zou denken dat het onderhand ook voor minister Ollongren wel duidelijk is dat het zo niet langer gaat met de woningnood en de betaalbaarheid van het wonen voor huurders. Toch presteert zij het om enkele wetswijzigingen voor te stellen die huurders van de regen in de drup helpen. Tot en met 7 augustus mag iedere huurder daar een reactie op geven via: https://www.internetconsultatie.nl/huurinkomensgrenzen/reageren/
Wij adviseren om hier gebruik van te maken. Laat de minister weten wat u vindt van de woningnood en de betaalbaarheid. Veel andere huurders zijn u al voorgegaan.

Wat zijn de plannen van Ollongren?

1. Nieuwe inkomensgrenzen: één- en meerpersoonshuishoudens
Op de eerste plaats wil Ollongren de toewijzingsgrenzen voor de sociale huursector veranderen. De inkomensgrens is nu 38.035 euro en daarbij wordt niet gekeken naar de samenstelling van het huishouden. Het voorstel is om een verschil aan te brengen tussen eenpersoonshuishoudens en meerpersoonshuishoudens. Voor eenpersoonshuishoudens gaat de grens omlaag naar 35.000, euro en voor meerpersoonshuishoudens gaat de grens omhoog naar 42.000 euro.
Dat lijkt op het eerste gezicht een prima idee. Maar de minister wil tegelijkertijd dat de totale omvang van de doelgroep gelijk blijft. Anders gezegd: om te zorgen dat er voor meerpersoonshuishoudens meer sociale huurwoningen beschikbaar komen, stelt ze voor dat er minder eenpersoonshuishoudens toegang krijgen tot de sociale huursector. Dit is een ideologische keuze waar we het natuurlijk niet mee eens zijn.
In de toelichting bij het wetsvoorstel verdedigt de minister zich als volgt: “Een eenpersoonshuishouden heeft meer keuzevrijheid in het vinden van een passende woning, omdat voor deze huishoudens de grootte van de woning een minder belemmerende factor is.” Hiermee bedoelt ze dat een meerpersoonshuishouden een grote woning nodig heeft terwijl eenpersoonshuishouden zowel in een grote als in een kleine woning past. In theorie klopt dat. Maar dan moeten die woningen er wel zijn!

Betaalbaarheid
De huren moeten wel betaalbaar zijn. In de particuliere huursector geldt vaak de eis dat de huurder 4,5x de huurprijs als bruto maandinkomen heeft. Bij een inkomen van 35.000,- euro is dat 648,- euro. Kom daar maar eens om in Amsterdam!
Ook voor meerpersoonshuishoudens is de voorgestelde nieuwe inkomensgrens nog steeds veel te laag. Volgens het Nibud kunnen gezinnen met een bruto jaarinkomen van 42.000 euro maar zo’n 500 euro aan huur betalen.

2. Inkomensafhankelijke huurverhogingen
Erik Ronnes, lid van de Tweede Kamer voor het CDA, heeft voorgesteld om het pakket aan inkomensafhankelijke huurverhogingen verder uit te breiden. En aangezien een meerderheid van de Tweede Kamer dat een goed plan vond, wil Ollongren de wet zó veranderen dat voor hoge middeninkomens en voor hoge inkomens de huur met enorme sprongen kan gaan stijgen.
Bij huishoudens met een hoger middeninkomen (van 45.000 tot 55.500 euro voor eenpersoonshuishouden en van 52.000 tot 74.000 euro voor meerpersoonshuishoudens) kan de huur in stappen van maximaal 50 euro per maand worden verhoogd naar de liberalisatiegrens. Bij huishoudens met een hoog inkomen (hoger dan 55.500 euro voor eenpersoonshuishouden en hoger dan 74,000,- euro voor meerpersoonshuishoudens) kan de huur in stappen van maximaal 100 euro worden verhoogd naar de maximale huurprijsgrens van de woning.
Ollongren geeft zelf een rekenvoorbeeld in de toelichting op haar wetsvoorstel:
“Bij een huurprijs van bijvoorbeeld 650 euro is volgens de huidige systematiek in 2019 een huurverhoging van maximaal 36,40 euro (5,6%) naar 686,40 euro toegestaan; met dit wetsvoorstel wordt dan een huurverhoging van 50 euro (van 7,7%) naar 700 euro of een huurverhoging van 100 euro (15,4%) naar 750 euro toegestaan (mits de maximale huurprijsgrens van de huurwoning op basis van het woningwaarderingsstelsel niet wordt overschreden). In Amsterdam is die mits een schrale troost. Dankzij de WOZ-punten zijn de maximaal huurprijsgrenzen hier geëxplodeerd.

Regering heeft geen benul, reageren kan t/m 7 augustus.
Het wetsvoorstel bevat nog meer slechte onderdelen maar dit zijn de ergste. Ze maken duidelijk dat de regering geen benul heeft van de betaalbaarheid van het wonen voor huurders en/of niet de bereidheid heeft om huren beter betaalbaar te maken.

De druppel holt de steen uit. Hoe meer huurders reageren op het wetsvoorstel door aan te geven waar ze nu tegenaan lopen, des te meer kans dat de Tweede Kamer zich nog eens achter de oren krabt. Daarom: doe mee en reageer https://www.internetconsultatie.nl/huurinkomensgrenzen
op de plannen. Het kan nog tot en met 7 augustus.

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Huurdersbelang Zuid maakt zich sterk voor:

  • de stem van huurders in Amsterdam Zuid
  • behoud van goede betaalbare huurwoningen
  • verbetering van kwaliteit woningen en woongenot
Samen sterk!
Wordt nu lid!

Lees onze nieuwsbrief

Nieuwsoverzicht

Forse huurkorting wegens loden leidingen Hilwiscomplex

Forse huurkorting wegens loden leidingen Hilwiscomplex

Huurders hebben samen met hun bewonerscommissie een belangrijke rechtszaak gedeeltelijk gewonnen. HuurdersBelangZuid is trots op hen en brengt de felicitaties over: bravo!  Het blijkt dat het de ... Lees meer

Groot tekort ouderenwoningen in Zuid simpel op te lossen

Groot tekort ouderenwoningen in Zuid simpel op te lossen

Elke zaterdag doet de huurdersvereniging mee aan de actie tegen de verkoop van sociale huurwoningen in Zuid. Vaak is dat een begane grond woning die geschikt is voor een oudere, zie de foto: ... Lees meer

Segregatie in een spikkelcomplex

Segregatie in een spikkelcomplex

Prachtige artikelen stonden er pas geleden in het Parool, de Volkskrant en NRC over Massih Hutak, een bewoner van Amsterdam-Noord die een boek schreef over gentrificatie. Het heet 'Je hebt ons niet ... Lees meer

De Alliantie gooit woningen op de vrije huurmarkt.

De Alliantie gooit woningen op de vrije huurmarkt.

In Zuid is de Alliantie kampioen verkoop sociale huurwoningen. Liefst 42 stuks heeft dit vastgoedbedrijf dit jaar tot nu toe (stand 19 oktober) te koop gezet en verkocht. Maar dit is niet eens het ... Lees meer

Een vergunning ‘van rechtswege’ voor verkamering

Een vergunning ‘van rechtswege’ voor verkamering

Er komen steeds meer signalen dat de afdeling vergunningen van stadsdeel Zuid kampt met ernstige achterstanden. Aanvragen worden meest pas na een maand in behandeling genomen. Vóór 1 april dit jaar ... Lees meer

©2021 Huurdersbelang Zuid

webdesign: halfjuni.nl • webwerk