Huurdersbelang Zuid

  • Home
  • Meldpunt@StopVerkoop
    • Meldingen 2020
    • Meldingen 2021
  • Barometer Verkoop in Zuid
    • Verkopen in 2020
    • Verkopen in 2021
    • Verkopen in 2022
  • Barometer Verhuur Vrije Sector in Zuid
    • Verhuur in 2021
    • Verhuur in 2022
  • Contact
  • Lidmaatschap en Privacyverklaring
  • Over ons
  • Nieuwsbrieven e.d.
    • 2022
    • 2021
    • 2020
    • 2019

18 april 2022

Het weigeren van de huurverhoging

Het weigeren van het betalen van de huurverhoging is een actiemiddel om te protesteren tegen de excessieve huurstijging van de afgelopen jaren. Het hangt af van het huurcontract welke weg bewandeld kan worden.

  1. Het gereguleerde huurcontract:
    Een woning bevindt zich in de gereguleerde sector als de aanvangshuurprijs bij de begindatum van het huurcontract beneden de (toenmalige) liberalisatiegrens was. Wat voor een soort contract je hebt kun je uitzoeken op de website van de Woonbond: https://www.woonbond.nl/huur-ik-geliberaliseerd-of-gereguleerd Voor een reguleer huurcontract heeft de actiegroep Wijweigerendehuurverhoging een stappenplan ontwikkeld:

    – Stop de automatisch huurincasso. Dat kun je per direct regelen met de volgende  standaardbrief (download pdf). Vul de brief in geef hem af of stuur hem op per mail of per post aan je verhuurder. Vraag gerust om een ontvangstbevestiging. Zorg ervoor dat je uiterlijk half juni de automatische incasso stop gezet hebt.
    Let op: Het is belangrijk dat je de huur elke maand blijft doorbetalen tot 1 juli 2022. Door het intrekken van de huurincasso verandert er niets aan de huurbetaling tot 1 juli 2022.

    – Voor 1 mei 2022 krijg je schriftelijk van jouw verhuurder het voorstel tot huurprijsaanpassing: in de praktijk vrijwel altijd een huurverhoging. In deze brief staat de nieuw voorgestelde huurprijs per 1 juli 2022. Ook lees je dat je voor 1 juli 2022 een bezwaarschrift kunt indienen bij jouw verhuurder. Om te kunnen deelnemen aan onze actie ontraden wij je nadrukkelijk om hiervan gebruik te maken. Het verkleint je kans op succes en je zadelt jezelf alleen op met onnodig papierwerk. Het is ook niet nodig.

    – Blijf ook na 1 juli het oude huurbedrag doorbetalen. Regel via internetbankieren een periodieke overboeking van het gehele huurbedrag die je al betaalde vóór 1 juli 2022. Startdatum van deze nieuwe periodieke overboeking is 1 juli 2022 (of de dag waarop je gewend bent om de huur te betalen). Daarmee weet je zeker dat je het oude huurbedrag blijft betalen en voorkom je dat je huurachterstand opbouwt.

    – Tegelijkertijd doe je hetzelfde met het bedrag van de huurverhoging: die maak je vanaf juli 2022 elke maand via een periodieke overboeking over naar jouw spaarrekening. Door het gespaarde geld opzij te zetten, voorkom je in de toekomst eventuele schulden.

    – Enzovoort, zie de website wijweigerendehuurverhoging.nl

    Uiteindelijk kan dit proces uitmonden in een uitspraak van de Huurcommissie. De enige kosten die hieraan verbonden zijn voor de huurverhogingweigeraar is €22 leges.

  2. Het huurcontract van een geliberaliseerde woning, dus in de vrije sector.
    Huur je in de vrije huursector en wil de verhuurder de huur verhogen met meer dan 2,3%, check dan eerst je huurcontract. De huurverhoging is meestal gelijk aan de inflatie van het afgelopen jaar. Hoe die berekend wordt staat in het huurcontract en/of de bijbehorende algemene bepalingen beschreven. Laat je bij twijfel goed informeren door !WOON. Als het huurcontract ruimte biedt aan een hogere huurverhoging, dan mag deze in 2022 niet meer bedragen dan 3,3%. Dat is in de Wet maximering huurverhogingen geliberaliseerde huurverhogingen vastgesteld. Vrije sector huurders kunnen de huurverhoging tot uiterlijk 4 maanden na het ingaan van de huurverhoging door de Huurcommissie laten toetsen. Iedere huurder in de vrije huursector kan als volgt meedoen aan onze actie. Je kan 1. op onze actiewebsite huuristeduur.nl melden dat je tegen de huurverhoging bent. Een stap verder is 2. de huurverhoging pas betalen als de verhuurder aanmaningen gaat sturen en met incasso oid dreigt. Al je ervaringen met hoe dat gaat kun je delen en op de actiewebsite laten zetten.
Find this content useful? Share it with your friends!

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Huurdersbelang Zuid maakt zich sterk voor:

  • de stem van huurders in Amsterdam Zuid
  • behoud van goede betaalbare huurwoningen
  • verbetering van kwaliteit woningen en woongenot
Samen sterk!
Word nu lid!

Lees onze nieuwsbrief

In deze tijd de huren verhogen met 100 euro? Bevries de huur onmiddellijk.

Ingezonden brief van Jan Kok. Parool 11 mei 2022. Bij veel huurders viel de aankondiging van een huurverhoging op de mat. Jan Kok begrijpt niet waarom het kabinet vasthoudt aan inkomensafhankelijke huurverhoging in tijden van inflatie en dalende koopkracht. Uitroken van zogenaamd niet-passende huurders Een huurverhoging van 50 of 100 euro: veel huurders schrokken zich […]

Actievergadering Huur Te Duur geslaagd en inspirerend. Amsterdam sluit zich aan bij de landelijke actie Wijweigerendehuurverhoging

Actievergadering Huur Te Duur geslaagd en inspirerend. Amsterdam sluit zich aan bij de landelijke actie Wijweigerendehuurverhoging

Op 20 april waren huurders uit heel Amsterdam aanwezig op een geslaagde actiebijeenkomst van de Huurdersverenigingen Huurdersbelang Zuid, de Pijp en Centrum. Thema: de huur is te duur. Anita Engbers van !WOON trad op als gespreksleider en begon met een kort overzicht van de maatregelen die het mogelijk hebben gemaakt dat de huurprijzen door het […]

Het weigeren van de huurverhoging

Het weigeren van het betalen van de huurverhoging is een actiemiddel om te protesteren tegen de excessieve huurstijging van de afgelopen jaren. Het hangt af van het huurcontract welke weg bewandeld kan worden. Het gereguleerde huurcontract: Een woning bevindt zich in de gereguleerde sector als de aanvangshuurprijs bij de begindatum van het huurcontract beneden de […]

©2022 Huurdersbelang Zuid

webdesign: halfjuni.nl • webwerk