Huurdersbelang Zuid

  • Home
  • Verkoop in Zuid
    • Verkopen in 2020
    • Verkopen in 2021
    • Verkopen in 2022
    • Verkopen in 2023
  • Verkoop in Centrum
    • 2023
  • Verhuur Vrije Sector in Zuid
    • Verhuur in 2021
    • Verhuur in 2022
    • Verhuur in 2023
  • Contact
  • Lidmaatschap en Privacyverklaring
  • Over ons
  • Nieuwsbrieven e.d.
    • 2023
    • 2022
    • 2021
    • 2020
    • 2019

11 oktober 2022

HBZ eist harde afspraken per corporatie

De Alliantie en De Key gaan onvervaard door met verkoop in Zuid, ondanks gemaakte afspraken. Vandaar dat Jan Leegwater, bestuurslid van HuurdersBelangZuid, heeft ingesproken tijdens de Raadscommissie Wonen en Bouwen, 11 oktober. Voor een betere controle op het doen en laten van corporaties eist hij 1. harde afspraken per corporatie en 2. jaarlijkse controle door een externe organisatie. Zijn inspreektekst:

Ik ben Jan Leegwater, bestuurslid van huurdersvereniging HuurdersBelangZuid, intensief betrokken bij wekelijkse acties voor een verkoopstop van corporatiewoningen.

Voor steeds een periode van vier jaar maken gemeente Amsterdam, de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties en de Federatie Amsterdamse Huurderskoepels samenwerkingsafspraken die jaarlijks rijkelijk laat worden gemonitord. Ik wil het hebben over de kwaliteit van de monitor en kom met aanbevelingen hoe het beter moet.

De kwaliteit van de monitor is afhankelijk van de mate van exactheid van wat gemeten wordt en afhankelijk van degene die meet.

De huidige afspraken lopen van 2020 tot 2023 en blinken uit in vaagheid en algemeenheid. Dat krijg je als je vijf woningcorporaties, die alle een eigen beleid voeren, samenvoegt en dan gaat onderhandelen met vooral de gemeente. De afspraken raken doorspekt met termen als ‘terughoudendheid’, ‘inspanningsverplichting’, ‘streven naar’. Dit valt niet te monitoren. En als de monitor ook nog niet door een externe partij wordt verricht, dan is het helemaal slappe was.

Verkoop
Als ik het over Zuid heb: dit stadsdeel is praktisch grotendeels uitontwikkeld. Voor verkoop is er geen vervangende nieuwbouw. Uitgangspunt van gemeente is een gemengde stad. Waarom dan hier toch verkopen? Er is terughoudend beloofd. Wat een nietszeggend begrip. De Key en Alliantie hebben in Zuid in 2020 en 2021 evenveel verkocht als in 2017, 18 en 19. Complexen van meer dan 100 woningen zijn bestempeld als uitpondcomplex. Wil zeggen: aan de kopers is beloofd dat op termijn alle huurwoningen worden omgezet in koop.
Aanbeveling: afspraken over verkoop maken per corporatie met exacte getallen, als er persé moet worden verkocht. Per te koop aangeboden woning verantwoording van hoe deze in de buurt wordt gecompenseerd door nieuwbouw van een betaalbare woning om gentrificatie tegen te gaan.

Liberalisatie en vrije sector
Dit is volstrekt schimmig. Waarom liberaliseren in Zuid waar al zo weinig betaalbaar is? De enige reden die men kan bedenken: het levert geld op. Tussen corporaties zien we enorme verschillen. Beperken Eigen Haard en Rochdale zich voornamelijk tot middenhuur, bij Stadgenoot, Ymere, Alliantie en de Key is het gemiddelde €1250 per maand met uitschieters van €1650 of meer.
Aanbeveling: Er dienen ook over liberalisering afspraken te worden gemaakt. Monitoren op liberalisatie per corporatie met per woning een verantwoording ten opzichte van percentage sociaal in de buurt.

Van Hoog Naar Laag
Op papier lijkt de regeling Van Hoog Naar Laag simpel en ideaal: een ouder iemand verhuist van boven naar beneden, laat een vaak grotere woning achter, iedereen gelukkig. De praktijk is weerbarstig. Ze komt niet van de grond. Komt mi omdat er een financieel nadeel is voor de corporatie die een benedenwoning beschikbaar zou moeten stellen. Deze corporatie moet de huur overnemen die de huurder voldeed voor zijn of haar vorige bovenwoning, meestal een relatief lage huur van een andere corporatie.
In de afspraken wordt deze regeling een beetje weggemoffeld. Een nulmeting: 2020 92 verhuizingen, in 2021 106. Hoera, een stijging! Echter, wat te denken van 2018: 170 verhuizingen, en 2019: 172 verhuizingen? Terwijl men dat toen al veel te laag vond.
Aanbeveling: Weer per corporatie onderhandelen en afspraken maken.

Monitoren door een externe partij, bijvoorbeeld de Rekenkamer

Boudewijn Rückert ook inspreker
Voorzitter van Huurders Vereniging De Pijp, Boudewijn Rückert, heeft ook ingesproken. Knooppunt TV heeft de opnames van zowel Boudewijn als Jan op You Tube gezet, waarvoor veel dank!

Comments

  1. Els says

    15 oktober 2022 at 12:11

    Goed gesproken Jan!

    Beantwoorden
    • Jan Leegwater says

      16 oktober 2022 at 12:09

      Dank je, Els!

      Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Huurdersbelang Zuid maakt zich sterk voor:

  • de stem van huurders in Amsterdam Zuid
  • behoud van goede betaalbare huurwoningen
  • verbetering van kwaliteit woningen en woongenot
Samen sterk!
Word nu lid!

Lees onze nieuwsbrief

Over scheefhuurders en scheefkopers, de inkomensafhankelijke huurverhoging

Over scheefhuurders en scheefkopers, de inkomensafhankelijke huurverhoging

Sociale huurders worden onterecht gecriminaliseerd Het Parool van 6 januari, een opiniestuk van Harry Bleeker. Vanaf 2022 geldt een nieuwe wet voor de inkomensafhankelijke huurverhoging. Door deze huurwet en het nieuwe regeerakkoord dreigt er een klassenstrijd te ontstaan tussen huiseigenaren en huurders. De inkomensafhankelijke huurwet Laat ik het duidelijk stellen: wonen is een grondrecht! De […]

Petitie over energie-armoede en over verduurzaming

Petitie over energie-armoede en over verduurzaming

Aan: Minister Jetten voor Klimaat, Minister Schouten voor Armoede en Minister De Jonge voor Wonen Stop energiearmoede: Isoleer woningen! Campagne aangemaakt door De Woon- en Klimaatbeweging 1. Verhoog zo snel mogelijk de huurtoeslag;  2. Laat verhuurders voor de komende winter hun woningen verduurzamen; 3. Start een grootschalig programma om woningen te verduurzamen.  Al voor de […]

Bewoners Woestduinstraat voeren actie

Bewoners Woestduinstraat voeren actie

Niet te Koop houdt een kleine winterstop. 7 januari is de volgende flitsactie. Gelukkig komen bewoners ook buiten Niet te Koop flitsacties in actie tegen de verkoop van sociale huurwoningen.     Bewoners in de Woestduinstraat zien steeds vaker huizen te koop staan die voorheen sociaal werden verhuurd. Het is een veel geziene ontwikkeling waar […]

©2023 Huurdersbelang Zuid

webdesign: halfjuni.nl • webwerk