Huurdersbelang Zuid

  • Home
  • Verkoop in Zuid
    • Verkopen in 2020
    • Verkopen in 2021
    • Verkopen in 2022
    • Verkopen in 2023
  • Verkoop in Centrum
    • 2023
  • Verhuur Vrije Sector in Zuid
    • Verhuur in 2021
    • Verhuur in 2022
    • Verhuur in 2023
  • Contact
  • Lidmaatschap en Privacyverklaring
  • Over ons
  • Nieuwsbrieven e.d.
    • 2023
    • 2022
    • 2021
    • 2020
    • 2019

16 april 2023

Brief over de Prestatieafspraken 2024-2027 aan de FAH

Van de drie samenwerkende huurdersverenigingen Huurdersvereniging de Pijp, Huurdersvereniging Centrum en HuurdersBelangZuid

Aan de Federatie Amsterdamse Huurderskoepels                                                                                                          April 2023

Hieronder de standpunten van de drie samenwerkende huurdersverenigingen Huurdersvereniging de Pijp, Huurdersvereniging Centrum en Huurdersvereniging HuurdersBelangZuid. Met het verzoek om deze standpunten in gedachten te houden bij de onderhandelingen die de Federatie voert met de Gemeente en met de Federatie Amsterdamse Woningcorporaties om te komen tot de prestatieafspraken 2024-2027. 

Verkoop
De lokale huurdersverenigingen zijn voor een absolute stop op de verkoop van sociale huurwoningen door woningcorporaties. De stelling dat een gemengd complex: een mix van sociale huur- en koopwoningen, niet past (huidig standpunt van corporaties) moet van tafel. Immers: volgens deze stelling mogen ze nog duizenden woningen in Amsterdam verkopen. Ook de stelling: wij verkopen om te kunnen bouwen moet van tafel. De financiering van nieuwbouw moet van elders komen. Laten ze de huurpenningen gebruiken voor onderhoud, verduurzaming en energietransitie.

Liberalisatie
Hierover geen woord in de huidige prestatieafspraken. Dient erin te komen. Waarom geen stop op de liberalisatie? Nergens is er een goede argumentatie voor te vinden. Waarom liberaliseren als er al zo weinig sociale voorraad is in Zuid? We zien dat in sommige complexen alles wordt geliberaliseerd (Scheldestraat, Wielingenstraat, PL Takstraat, etc), andere complexen helemaal niet. Met name De Key verhuurt in de vrije sector ver boven de middenhuur. Waar het gentrificatieproces al lang heeft toegeslagen. Waarom die hoge huren, behalve dan om geld te vangen?

Van Hoog Naar Laag
Oude bomen zijn moeilijk te verplanten. Geldt ook voor mensen. Hoe ouder hoe lastiger. Wordt toch gezien als de panacee: doorstroming. Maak daarom hardere afspraken per corporatie. Momenteel zijn hun prestaties op dit gebied lamentabel. Alliantie, Key, Rochdale, Eigen Haard, Stadgenoot, Ymere: alle zes dienen naar rato te presteren. Voor wat hoort wat. Betekent een zak geld. Roep desnoods een gemeentelijke instantie in het leven om het verhuisproces te begeleiden. Van de corporatie kan worden verlangd dat zij woningen beschikbaar stelt, niet totaal uitgewoond, maar zo te betrekken.

Afname sociale voorraad voor stellen en ouderen
Een sociale huurwoning wordt gedefinieerd als een zelfstandige woning met een aanvangshuur van maximaal €808 per maand. Wij vinden deze omschrijving te ruim en willen voortaan in de Prestatieafspraken steeds een nadere specificatie: bij oplevering nieuwbouw, verkoop, liberalisatie en sloop. Met de vraag in het achterhoofd: kunnen de woningen die met name De Key de laatste jaren in grote getalen oplevert wel gerekend worden tot de sociale voorraad? Woningen van 30 m² voor alleenstaande jongeren tot 28 jaar met een huurcontract van vijf jaar, waarna ze kunnen vertrekken? Feitelijk zien we elk jaar in de sociale voorraad een drastische afname van woningen, geschikt voor stellen en ouderen.

Monitoring
Wij pleiten voor bindende en transparante afspraken per stadsdeel en per corporatie. De afspraken dienen periodiek te worden gemonitord, bij voorkeur halfjaarlijks, door een onafhankelijke instelling.

Doorstroming
In de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting wordt veel aandacht besteed aan doorstroming van huurders om zo passend wonen mogelijk te maken. Waar willen huurders willen, moet dit mogelijk worden gemaakt. Waar huurders dit niet willen, moet het nooit met (lichte) dwang worden opgelegd. In ieder geval moet het bij doorstroming het verhuizen ook daadwerkelijk makkelijk en aantrekkelijk gemaakt worden.

Inkomensafhankelijke huurverhoging
60% landelijk van de corporaties heeft de inkomensafhankelijke huurverhoging niet ingevoerd. Alle Amsterdamse corporaties  doen dat wel. Stop hiermee! Veel mensen werken op ongeregelde tijden of werken over. Moeten zij dat zuurverdiende geld dan aan hun huisbaas afstaan? Een inkomen is voorts niet constant. Als je met pensioen gaat, werkeloos wordt of je partner overlijdt heb je ineens een groot probleem.

Sparringpartner
Als huurdersverenigingen worden we graag betrokken bij het proces van het maken van de prestatieafspraken. Rechtstreeks onderhandelen met de AFWC en met de gemeente zal dit jaar niet meer gaan. Onze standpunten verschillen niet wezenlijk met die van de FAH. Graag zouden wij als sparringpartner fungeren van de FAH: gedurende het proces een aantal malen bij elkaar komen om de ontwikkelingen door te nemen.

In afwachting van uw reactie,

Vriendelijke groet,

De drie samenwerkende huurdersverenigingen HBZ, HV-de Pijp en HV-Centrum

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Huurdersbelang Zuid maakt zich sterk voor:

  • de stem van huurders in Amsterdam Zuid
  • behoud van goede betaalbare huurwoningen
  • verbetering van kwaliteit woningen en woongenot
Samen sterk!
Word nu lid!

Lees onze nieuwsbrief

Brief over de Prestatieafspraken 2024-2027 aan de FAH

Van de drie samenwerkende huurdersverenigingen Huurdersvereniging de Pijp, Huurdersvereniging Centrum en HuurdersBelangZuid Aan de Federatie Amsterdamse Huurderskoepels                                                                              […]

Over scheefhuurders en scheefkopers, de inkomensafhankelijke huurverhoging

Over scheefhuurders en scheefkopers, de inkomensafhankelijke huurverhoging

Sociale huurders worden onterecht gecriminaliseerd Het Parool van 6 januari, een opiniestuk van Harry Bleeker. Vanaf 2022 geldt een nieuwe wet voor de inkomensafhankelijke huurverhoging. Door deze huurwet en het nieuwe regeerakkoord dreigt er een klassenstrijd te ontstaan tussen huiseigenaren en huurders. De inkomensafhankelijke huurwet Laat ik het duidelijk stellen: wonen is een grondrecht! De […]

Petitie over energie-armoede en over verduurzaming

Petitie over energie-armoede en over verduurzaming

Aan: Minister Jetten voor Klimaat, Minister Schouten voor Armoede en Minister De Jonge voor Wonen Stop energiearmoede: Isoleer woningen! Campagne aangemaakt door De Woon- en Klimaatbeweging 1. Verhoog zo snel mogelijk de huurtoeslag;  2. Laat verhuurders voor de komende winter hun woningen verduurzamen; 3. Start een grootschalig programma om woningen te verduurzamen.  Al voor de […]

©2023 Huurdersbelang Zuid

webdesign: halfjuni.nl • webwerk