Huurdersbelang Zuid

  • Home
  • Meldpunt@StopVerkoop
    • Meldingen 2020
    • Meldingen 2021
  • Barometer Verkoop in Zuid
    • Verkopen in 2020
    • Verkopen in 2021
  • Barometer Verhuur Vrije Sector in Zuid
    • Verhuur in 2021
  • Contact
  • Lidmaatschap en Privacyverklaring
  • Over ons
  • Nieuwsbrieven e.d.
    • 2021
    • 2020
    • 2019

Kolom Frank Kalshoven

Volkskrant, 26 juli 2019
‘Zo’n beetje iedere onafhankelijke expert’, schreef Frank Hendrickx deze week in deze krant, wijst erop dat de verhuurdersheffing nadelig is. Hoezo? Die veroorzaakt huurverhogingen, verkoop van woningen aan particulieren en frustreert de bouw van nieuwe woningen. Laten we kijken hoe strak deze logica in elkaar steekt. Ik verklap vast: de verhuurdersheffing is eigenlijk best een lekker ding.

Het belasten van vastgoed is gemakkelijk
Rijken belasting laten betalen is moeilijk. Steeds zwemmen ze door de mazen van de internationale belastingwetten en -verdragen. Dit geldt voor rijke particulieren, rijke ondernemingen en rijke organisaties met een andere vorm. Eén deel van het bezit van de rijken laat zich makkelijker vastpakken dan alle andere: bakstenen. Die zijn grondgebonden, en kunnen niet zwemmen. Vastgoed belasten is daarom een praktische manier om rijken te dwingen toch iets bij te dragen aan de collectieve kas.
Praktischer: stel we schrappen de verhuurdersheffing. Verhuurders mogen hun 2 miljard houden. Wat betekent dat voor de schatkist? Eén van twee dingen: andere belastingen moeten omhoog (u gaat meer belasting betalen), of de overheidsuitgaven moeten omlaag (2 miljard minder voor onderwijs?). Doet u mij dan die verhuurdersheffing maar.
Maar heeft die heffing dan geen negatieve gevolgen op de woningmarkt? Dat hangt van de belastingplichtigen af, en ook van de manier waarop we naar de woningmarkt kijken.

Corporaties hebben woningen genoeg. Kan best wat verkocht worden.
Corporaties zijn wel rijk, maar niet (zo) liquide. Van de overwaarde op uw eigen huis kunt u geen boodschappen doen, en dat geldt voor corporaties eender. Een rijke huisbaas zonder cash kan twee dingen doen: de huren verhogen of bezit verkopen. En dat is dan ook precies wat corporaties doen.
Maar is het erg? Nou nee. ‘Sociale huren’ zijn erg laag in Nederland, en voor mensen met een smalle beurs is er huurtoeslag. Huurverhogingen dragen bij aan de normalisering van de Nederlandse woningmarkt. Zo goed als de subsidie op kopen (door de overheid via de hypotheekrenteaftrek) stapsgewijs wordt afgebouwd, wordt door huurverhogingen ook de (door corporaties verstrekte) subsidie op de huurprijs verminderd.
Is verkopen dan erg? Ook al niet, want daar wordt de corporatiesector alleen maar een pietsje kleiner van. Vooralsnog niet, trouwens. De voorraad sociale huurwoningen is al tien jaar 2,4 miljoen stuks, met minieme veranderingen.

Kalshoven noemt zich geen expert
Kunnen corporaties door de verhuurdersheffing niet meer investeren in nieuwbouw? Tsja. Wat doet onze rijke huisbaas zonder cash die een mooi (maatschappelijk) nieuwbouwproject voorbij ziet komen? Die verkoopt wat bezit, praat met de bank, en investeert. Dat corporaties in de crisis weinig bouwden is waar, maar dat lag niet zozeer aan de verhuurdersheffing. Het echte probleem was de waardedaling van hun bezit, alweer net als bij u thuis. De rijke huisbaas was (op papier) door de prijsdalingen van huizen plotseling minder rijk.
Ik weet niet precies welke ‘onafhankelijke experts’ Frank Hendrickx bedoelde toen hij schreef dat zij de verhuurdersheffing unisono zo’n onding vinden. Maar volgens mij hebben ze ongelijk. Ik ben dan ook geen expert. Dat kan het zijn.

Huurdersbelang Zuid maakt zich sterk voor:

  • de stem van huurders in Amsterdam Zuid
  • behoud van goede betaalbare huurwoningen
  • verbetering van kwaliteit woningen en woongenot
Samen sterk!
Wordt nu lid!

Lees onze nieuwsbrief

Nieuwsoverzicht

Forse huurkorting wegens loden leidingen Hilwiscomplex

Forse huurkorting wegens loden leidingen Hilwiscomplex

Huurders hebben samen met hun bewonerscommissie een belangrijke rechtszaak gedeeltelijk gewonnen. HuurdersBelangZuid is trots op hen en brengt de felicitaties over: bravo!  Het blijkt dat het de ... Lees meer

Groot tekort ouderenwoningen in Zuid simpel op te lossen

Groot tekort ouderenwoningen in Zuid simpel op te lossen

Elke zaterdag doet de huurdersvereniging mee aan de actie tegen de verkoop van sociale huurwoningen in Zuid. Vaak is dat een begane grond woning die geschikt is voor een oudere, zie de foto: ... Lees meer

Segregatie in een spikkelcomplex

Segregatie in een spikkelcomplex

Prachtige artikelen stonden er pas geleden in het Parool, de Volkskrant en NRC over Massih Hutak, een bewoner van Amsterdam-Noord die een boek schreef over gentrificatie. Het heet 'Je hebt ons niet ... Lees meer

De Alliantie gooit woningen op de vrije huurmarkt.

De Alliantie gooit woningen op de vrije huurmarkt.

In Zuid is de Alliantie kampioen verkoop sociale huurwoningen. Liefst 42 stuks heeft dit vastgoedbedrijf dit jaar tot nu toe (stand 19 oktober) te koop gezet en verkocht. Maar dit is niet eens het ... Lees meer

Een vergunning ‘van rechtswege’ voor verkamering

Een vergunning ‘van rechtswege’ voor verkamering

Er komen steeds meer signalen dat de afdeling vergunningen van stadsdeel Zuid kampt met ernstige achterstanden. Aanvragen worden meest pas na een maand in behandeling genomen. Vóór 1 april dit jaar ... Lees meer

©2021 Huurdersbelang Zuid

webdesign: halfjuni.nl • webwerk